Vill du vara med och stärka den viktiga skogsindustrin? Yrkesrollen passar dig som är en initiativrik problemlösare. Sågverks- och pappersindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar. Trots det råder det stor brist på utbildad arbetskraft.

Fiskeby är en del av ledningsgruppen för denna utbildning hos Teknikhögskolan och vi vill slå ett extra slag för denna utbildning om du går i tankarna att utbilda dig inom pappersindustrin då den ger dig värdefull kunskap som är viktig i arbetet som operatör hos oss.

Processoperatör sågverks- och pappersindustri är en distansutbildning som du läser på heltid under 1,5 år. Föreläsningar sker online via en digital läroplattform och övrig tid ägnar du åt grupparbeten och självstudier. I snitt behöver du lägga ned 40 timmar i veckan på dina studier.

I distansutbildningen ingår sex stycken träffar på Teknikhögskolan i Linköping alternativt via länk. Under totalt 18 veckor kommer du dessutom att vara ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Observera att du kommer vara på plats fysiskt hos ett företag under din LIA-praktik.

På Teknikhögskolan lär du dig det som branschen efterfrågar, vilket gör dig anställningsbar direkt efter din yrkeshögskoleexamen. Du får bland annat kunskap i:

  • Förebyggande och avhjälpande operatörsunderhåll
  • Processövervakning och processtyrning
  • Processberäkning och flödesoptimering
  • Drift- och underhållsteknik
  • Provtagning och produktkontroll
  • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom sågverksproduktion
  • Projektledning inom kvalitetshöjande förändringsarbete, styrning, kontroll, optimering av tillverkningsprocesser
  • Hälsofrämjande livsstil, ergonomi, miljö- och säkerhetsarbete

Som processoperatör ansvarar du för att säkerställa en effektiv och pålitlig produktion av sågade trävaror eller papper. Ditt arbete innebär att övervaka, underhålla och optimera produktionslinorna för att upprätthålla hög kvalitet, säkerhet, effektivitet och hållbarhet. Genom ditt arbete är du med och bidrar till att företaget når sina produktionsmål och levererar högkvalitativa produkter till sina kunder. Det är vanligt att arbeta i skift, eftersom många produktionsanläggningar behöver kontinuerlig övervakning och underhåll för att säkerställa en oavbruten produktion.

Läs gärna mer om utbildningen här